<LiNE> Tectonics shape the world, tagTONiC shapes the world wide web </LiNE>

Zelf uw website op fouten testen

Publicatiedatum: 28-11-2011
Categorie: tips, tricks and tragedies
Auteur: Marinka Noordhout

U heeft uw SEO op orde maar uw site wordt niet gevonden? Misschien kan Google uw site niet indexeren door een slecht menu, door frames of door foutieve HTML code. Hier een aantal tips en tricks om snel uw site te controleren.

SEO staat voor Search Engine Optimalisation en is hot! Doel is de content zo samen te stellen dat je zo hoog mogelijk op de Google ranglijst komt met bepaalde zoekwoorden. Maar een foutloze site is minstens zo belangrijk en u kunt dit heel makkelijk zelf testen. Als ik een site onderzoek op fouten en toegankelijkheid maak ik gebruik van de volgende gratis tools:

W3C website validator

W3C staat voor World Wide Web Consortium en is opgericht om het goede gebruik van verschillende web-standaarden zoals HTML en CSS te waarborgen. Zie het als een "wetboek voor code" waar browsers en ontwikkelaars zich aan zouden moeten houden.

W3C heeft een handige testsite ontwikkeld: validator.w3.org
Geef het adres van de site die u wilt controleren in het invoerveld en klik op Check. Er kunnen nu twee dingen gebeuren:
-- U krijgt een groene balk met een felicitatie (mijn oude Dj de Nachtzuster website)
-- U krijgt een rode balk met de melding dat er fouten zijn gevonden (www.nu.nl)

In het eerste geval bent u klaar en kunt u met een tevreden gevoel uw webbouwer of u zelf feliciteren met uw geweldige code. In het tweede geval dient een lichte paniek bezit van u te nemen, vooral als het aantal gevonden fouten erg hoog is. Probeer vervolgens door het aanpassen van de code zoveel mogelijk fouten ongedaan te maken of maak snel een afspraak met uw webbouwer om dit voor u te doen.
Foutloze code komt uw positie in Google behoorlijk ten goede!
(Let op: HTML5 wordt nog niet goed getest en veel social media plugins, zoals de Like of de +1 knop geven altijd fouten)

Testen met tekstbrowser Lynx

Google bekijkt uw site met andere ogen dan u. Het doorzoekt uw site naar links en content, maar negeert al het overige. Het is juist al het overige wat een site aantrekkelijk maakt, zoals fancy menu's in flash of javascript. Daar gaat het ook best vaak fout. Ik gebruik al jaar en dag het simpele tekst browsertje Lynx om te zien hoe Google een website ziet. U kunt het programma op de site www.lynxbrowser.com downloaden.
Schrik niet: Het werkt niet met de muis en ziet er uit alsof u 25 jaar terug in de tijd zit, maar als je eenmaal weet hoe het werkt geeft het een geweldig inzicht in de Googlevriendelijkheid van uw website. Er is echter een alternatief ...

Ga naar de website van LynxViewer en geef het te checken adres op. Klik op 'view page'. Mogelijke resultaten:
-- U krijgt uw uitgeklede website te zien met onderin een volledige lijst met 'References' waarmee u iedere pagina van uw site kunt bereiken (getest met www.tag-tonic.nl)
-- U ziet wel de tekst maar geen menu (getest met www.trimsaloncaja.nl)
-- U ziet geen tekst door het gebruik van frames (getest met www.dorpsraadbennekom.nl)
-- U ziet helemaal niets door het gebruik van flash (getest met www.contrapunt.nl)

In de laatste drie gevallen raad ik u aan serieus hulp te gaan zoeken.

Domaintools

Ten slotte kunt u op de site whois.domaintools.com ook aardig wat informatie verkrijgen over uw website. Geef het te checken adres op en klik op "Search for Domain". In de volgende pagina ziet u een aantal tabbladen. Kies voor "Site profile". U ziet nu een berekening van uw SEO-score. Deze is opgebouwd door onder andere de relevantie van uw titel, omschrijving en zoekwoorden, maar ook door het gebruik van Alt tags bij uw plaatjes en het aantal in en uitgaande links. Kort gezegd: Hoe hoger de SEO score, hoe beter.

Onder deze samenvatting staat een link "click to view seo text browser". U krijgt vervolgens uw uitgeklede website te zien in een soort browser schermpje. Rechts naast de adresbalk staat de SEO-score van de pagina en onder de adresbalk staan wat tips om de pagina te verbeteren. Het belangrijkste is echter wat u ziet in de browser zelf. Probeer het eens met de hierboven genoemde links.
-- www.trimsaloncaja.nl geeft wel tekst maar geen menu
-- www.dorpsraadbennekom.nl en www.contrapunt.nl geven helemaal niets

Conclusie

Zelf kijken of uw site technisch goed in elkaar zit kan gratis en is helemaal niet moeilijk. Als na een check blijkt dat uw site slecht is geprogrammeerd of dat Google de site niet kan indexeren en u wilt deze fouten oplossen, neem dan gerust contact met ons op.

« Overzicht nieuws en artikelen