<LiNE> Tectonics shape the world, tagTONiC shapes the world wide web </LiNE>

Is mijn wachtwoord wel sterk genoeg?

Publicatiedatum: 11-09-2013
Categorie: tips, tricks and tragedies
Auteur: Marinka Noordhout

Dacht je dat 'zxcvbn99' een sterk wachtwoord is? FOUT. Deze blijkt binnen enkele seconden gekraakt! Deze week kwam ik een prachtige tool tegen op het internet. Het is een tool waarmee je de kracht van je wachtwoord kan testen! 

Iedereen kent wel de wachtwoorden waarbij de letter i wordt vervangen door een 1, de o door een 0, de e door een 3 en de letter s door een 5. Leetspeak Externe link wordt dat genoemd. Zo blijft het wachtwoord leesbaar en makkelijk te onthouden terwijl je wachtwoord wel voldoet aan de eisen die websites vaak aan een wachtwoord stellen.

Voorbeeld: Th1s1smypa55w0rd. Ziet er heftig uit, maar ook deze is binnen enkele seconden gekraakt volgens de website https://dl.dropboxusercontent.com/u/209/zxcvbn/test/index.html

Wat blijkt is dat je beter een aantal random woorden achter elkaar kunt plaatsen. Zo zal het eeuwen duren eer het wachtwoord 'uitlatenmorgenhond' zal worden geraden. Voor '42isgeencijfer' geldt hetzelfde. Nog best goed te onthouden toch?

Doe er je voordeel mee!


Met dank aan het verhelderende artikel van goeroe, vriend en collega Daan Kortenbach : Externe link
Opmerking: Er wordt getest tegen een engels woordenboek, dus hoe deze wachtwoorden het tegen een Nederlandse kraker uithouden is de vraag

« Overzicht nieuws en artikelen