<LiNE> Tectonics shape the world, tagTONiC shapes the world wide web </LiNE>

gebruik canonical en dubbele domeinnamen probleem

Publicatiedatum: 22-05-2012
Categorie: tips, tricks and tragedies
Auteur: Marinka Noordhout

Google Webmaster Tools gaf al maanden een onoplosbaar probleem weer aangaande de www.tag-tonic.nl website. Onder het kopje Crawl errors stond een lange lijst met urls die een 404 hadden gegenereerd.

In de lange Crawl error lijst was het meest opvallende dat de domeinnaam dubbel werd weer gegeven. De url www.tag-tonic.nl/contact.html stond in de lijst als www.tag-tonic.nl/www.tag-tonic.nl/contact.html. Dit gebeurde nooit bij menselijke aanroepen, alleen bij aanroepen door een crawlrobot. Aanroepen van deze vreemde urls resulteerde natuurlijk in een 404 omdat deze pagina's niet bestaan. Hoewel Google aangaf dat 404's de ranking niet beinvloeden zat het me wel behoorlijk dwars.

In eerste instantie mijn host gemaild of die het probleem eerder had gezien, maar dit was niet het geval. In tweede, derde en vierde instantie de lijst met crawl errors verwijderd in de hoop dat ze niet zouden terug komen, maar dit was ook niet het geval. Ten slotte er een lange Google zoektocht tegen aan gegooid en vandaag is de oplossing gevonden!

Het probleem zat hem in mijn rel="canonical" statement boven aan de pagina's. Met deze handige "meta tag" kan je dubbele content voorkomen. ( Lees meer over deze tag op www.homepage-maken.nl Externe link) Ik had echter een klein foutje gemaakt. Dit was mijn statement voor de contact.html pagina:
<link rel="canonical" href="www.tag-tonic.nl/contact.html" />

Een ervaren programmeur ziet het waarschijnlijk direct, maar ik had er straal over heen gekeken. Ik had de http:// gemist. Hieronder de correcte statement. Het probleem met de dubbele domeinnamen is verleden tijd:
<link rel="canonical" href="http://www.tag-tonic.nl/contact.html" />

Ik hoop dat ik hiermee brekende hoofden bij derden kan voorkomen.

« Overzicht nieuws en artikelen