<LiNE> Tectonics shape the world, tagTONiC shapes the world wide web </LiNE>

De snelheid van uw site verbeteren

Publicatiedatum: 07-12-2011
Categorie: tips, tricks and tragedies
Auteur: Marinka Noordhout

De snelheid van uw website is minstens zo belangrijk voor een hoge ranking als nette code en SEO. Vandaag kwam ik een geweldige gratis tool tegen op het internet die ik graag met jullie wil delen.

Geen idee hoe ik op de site van Pingdom Tools Externe linkterecht kwam, maar het was precies wat ik nodig had. Je geeft je URL, klikt bij settings van waar je wilt testen en klikt op "Test now". Na een paar seconden krijg je een performance score, een overzicht van het aantal aanroepen, de laadtijd en de pagina grootte.

Daaronder zie je 4 tabbladen. De eerste geeft een lijst van alle aanroepen en hoe lang die duurde. Het tweede tabblad geeft aan hoe de behaalde performance score is berekend en hoe je die kan verbeteren. Het derde tabblad heb ik over geslagen en de vierde onthoudt de eerdere tests zodat je deze kunt vergelijken.

Moet eerlijk toegeven, het cache verhaal op het tweede tabblad begreep ik niet helemaal. Heb twee metatags toegevoegd:
<meta name="expires" content="..." />
<meta http-equiv="Last-modified" content="..." />

Dit geeft echter fouten in de W3C test. Mijn performance grade werd daar ook niet beter van, dus daar moet ik me nog even in verdiepen (tips welkom ...)
Edit 9-12-2011: we zijn eruit. Lees hier hoe.

Wat ik wel kon doen was het aantal aanroepen verminderen. Stylesheets en scripts waren makkelijk. Gewoon onder elkaar plakken en opslaan. Nu de afbeeldingen nog. Ik had eerder een tutorial Externe linkgelezen over een handig trucje. Normaal maak ik voor iedere button een On en Off state, maar het kan volgens het artikel ook met behulp van een sprite en wat CSS. Een sprite is als het ware een verzameling van alle buttons in alle states die je nodig hebt. In de tutorial wordt duidelijk beschreven hoe je dit doet.

Ik heb sprites gemaakt voor het topmenu, de social media buttons en de vijf partner icoontjes in de footer van de site. Gebruik van dit trucje heeft het aantal aanroepen van mijn homepage terug gebracht van 37 naar 22, wat een aardige tijdswinst tot gevolg heeft gehad. Mijn website is nu sneller dan 99% van de geteste websites!

Neem eens een kijkje op Pingdom Tools Externe link Heeft u een erg trage site, erg veel aanroepen of een erg lage score, dan kan tagTONiC u helpen dit te verbeteren.

« Overzicht nieuws en artikelen